کویر ابوزیدآباد، چال عروس، شهر زیرزمینی اویی نوش‌آباد

کویر ابوزیدآباد، چال عروس، شهر زیرزمینی اویی نوش‌آباد

توضیحات منطقه

کویر ابوزیدآباد بخشی از بیابان بزرگ بند ریگ در شمال ابوزیدآباد و شمال شرقی کاشان است و از جاهای دیدنی کاشان محسوب می‌شود. ابوزید نیز مثل هر تکه‌ دیگر از کویر، اوج زیبایی خود را در سکوت عمیق، لابه‌لای تپه‌های شنی داغ روانش و چشم‌اندازهای وسیع و بی‌نظیرش پنهان کرده است. کویر ابوزیدآباد در کنار دیگر جاذبه‌های کویری ایران، مانند کویر مرنجاب و کویر مصر از محبوب‌ترین مقصدهای کویری برای گردشگران علاقه‌مندان به این نوع جاذبه‌ها است. ابوزیدآباد پایتخت گویش‌های کهن ایران است و گویش بیذوی و همچنین فرهنگ مردمان این منطقه، جزو مهم‌ترین جاذبه‌های گردشگری آن محسوب می‌شود.

جاذبه‌های دیدنی منطقه کویری ابوزید آباد بیشتر در شمال آن و در امتداد جاده خاکی به طول ۲۵ کیلومتر واقع شده‌اند. در فاصله‌ حدود هشت کیلومتری شهر، رمل‌های ماسه‌ای و تپه‌های شن روان هویدا می‌شوند؛ ولی برای رفتن به تپه‌های بزرگ‌تر و زیباتر باید مسیر کویر و کنار گذر دریاچه نمک چال عروس را طی کنید.
از فاصله 10‌کیلومتری تا 45‌کیلومتری شمال کویر ابوزید آباد، منطقه‌ای با نام منطقه چاه عروس وجود دارد. بر اساس نظر اکثر گردشگران، این منطقه زیباترین منطقه در کویر ابوزیدآباد محسوب می‌شود. در این منطقه با حفر گودالی نیم متری، به آب شیرین خواهید رسید. به لطف منابع آب زیرزمینی موجود، در منطقه چاه عروس کویر ابوزید آباد می‌توانید شاهد نخلستان‌هایی زیبا و پربار باشید.

شهر زیرزمینی نوش‌آباد یا اویی یکی از حیرت انگیزترین شهرهای زیرزمینی جهان است. این شهرزیرزمینی از جاهای دیدنی کاشان در شهر نوش‌آباد است. سابقه این شهر به حدود هزاروپانصد سال پیش و دوره ساسانی بازمی‌گردد، گفته شده این شهر از پایتخت های حکومت ساسانی در دوره حکومت انوشیروان بوده است. این شهر زیرزمینی در سال ۱۳۸۵، به‌صورت کاملا اتفاقی توسط فردی که در منزل خود در حال حفر چاه بوده، کشف شد.
عمق این بنا در بعضی از نقاط به ۱۸ متر هم می‌رسد. اویی مجموعه‌ای از اتاق‌ها، راهروها، کانال‌ها و… است که کنار هم در ۳ طبقه جمع شده‌اند و به‌عنوان یک گنج تاریخی برایتان جذابیت بالایی خواهد داشت.

پیمایش

برای رفتن به این منطقه، ساعت 5 صبح پنجشنبه از خواب بیدار شدیم و تقریبا ساعت 7:30 در اول اتوبان تهران-قم بودیم و تقریبا در ساعت 10 صبح به شهر نوش آباد رسیدیم.
شهر زیر زمینی اویی 3 ورودی مختلف دارد که فقط ورودی شماره 2 آن باز است و می‌توان از آن بازدید کرد، برای وارد شدن به آن نیز باید از یک آب انبار به پایین بروید و از راهی که بعد از کشف شهر زیرزمینی برای بازدید درست شده است، وارد این شهر شوید.

mhkarami97

mhkarami97

mhkarami97

این شهر در 3 طبقه درست شده است که طبقه اول آن برای منحرف کردن ذهن افراد حمله کننده به این منطقه است و اصل شهر در طبقه 2 است که افراد می‌توانند آن را بازدید کنند.
برای رفتن به طبقه‌های دیگر افراد از چاه‌هایی که وجود داشته استفاده می‌کردند و بین طبقات راه مستقیم و پله وجود ندارد.
ورودی این شهر زیرزمین 10 هزار تومان است که در همان محل ورود می‌توانید تهیه کنید.

mhkarami97

نوع خاک این شهر دارای رس فراوان است و همیشه کمی مرطوب است که همین رطوبت باعث دوام آن می‌شود.
آب آشامیدنی این شهر از قنات‌های فراوان که طبق گفته‌ها 20 عدد بوده است تامین می‌شده است که خود شهر زیرزمینی نیز راهی به این قنات‌ها داشته است.

به علت پستر بودن این منطقه نسبت به نقاط اطراف، یکبار سیل قسمتی از شهر زیرزمینی را خراب کرده است که این سیل از سمت کوه‌هایی که در غرب آن وجود دارد، شروع شده بوده است.

mhkarami97

راه اصلی ورود به شهر بصورت حرف L بوده است، بدین صورت که برای رفتن به طبقه دوم شما مجبور بوده‌اید طبقه اول را رد کنید، به طبقه سوم بروید و سپس کمی بالا بیاید تا به طبقه دوم برسید که تامین هوا نیز از همین تونل بوده است که در عکس زیر مشاهده می‌کنید.

mhkarami97

تمام این شهر بصورت دست کند است و توسط مردمان در زمان‌های مختلف کنده شده است و در زمان حمله به این شهر که در مسیر راه ابریشم بوده است، از آن برای پناه گرفتن استفاده می‌شده است.
وجود این شهر نیز از افراد خارج از شهر پنهان نگه داشته می‌شده است و حتی بصورت کتبی در جایی نوشته نشده است.

mhkarami97

در درب ورودی این شهر زیرزمینی کافه انوشه وجود دارد که دارای قهوه مخصوص به خود و ثبت جهانی شده است که فیلم توضیح آن در کلیپ موجود است.
این قهوه دارای طبع گرم است و در دیگ مسی و بر روی شن آماده می‌شود و مزه خاص خود را دارد.

mhkarami97

mhkarami97

mhkarami97

mhkarami97

mhkarami97

در نزدیکی ورودی شهر زیرزمینی 2 مسجد قدیمی نیز وجود دارد که در زیر مشاهده می‌کنید.
یکی از مسجدها تک مناره است و در زیر آن آب انبار نیز وجود دارد.
مسجد دوم نیز دارای سردر به زبان کوفی است.

mhkarami97

mhkarami97

mhkarami97

در زمان کندن شهر زیرزمینی، از خاک‌های خارج شده برای ساختن یک قلعه استفاده شده است که آن هم در نزدیکی ورودی شهر زیرزمینی است.
این قلعه دارای 7 دژ است که در طرفی که به دشت منتهی می‌شود و از آن سمت حمله انجام می‌شده است 3 دژ وجود دارد و درب‌های ورودی که 2 عدد هستند به سمت شهر اصلی است.

mhkarami97

mhkarami97

mhkarami97

mhkarami97

mhkarami97

mhkarami97

در شهر آران و بیدگل نیز خانه تاریخی طبا وجود دارد که البته در زمان رفتن ما به این منطقه بسته بود و ما یکی از نوادگان طبا را در کبابی ملاقات کردیم.

mhkarami97

این شهر دارای کباب‌های معروف است که قیمت آنها نیز مناسب است، یک سیخ کباب قیمت 13 هزار تومان و یک سیخ چنجه 40 هزار تومان بود که بسیار نیز خوش‌مزه بودند.
ما به کبابی زیر که در عکس مشاهده می‌کنید رفتیم که علاوه بر کبابی، قصابی نیز بود.

mhkarami97

mhkarami97

mhkarami97

mhkarami97

mhkarami97

سپس به سمت کویر ابوزید آباد حرکت کردیم، تقریبا در نزدیکی غروب به شهر ابوزیدآباد رسیدیم که برای رفتن به کویر در همان میدان اصلی شهر باید به سمت چپ بروید.
ورودی کویر 20 هزار تومان به ازای هر ماشین است که مسیر آن نیز خاکی است، در بعضی نقاط مسیر کمی خراب است ولی در نزدیکی‌های آبگیر نمکی مسیر صاف‌تر می‌شود.

تقریبا تا کمی بعد از ورودی بیابان، اینترنت و خط تلفن وجود دارد ولی کمی بعد قطع می‌شود و فقط در نزدیکی حوضچه آب‌شیرین آن هم در ارتفاع همراه اول خط می‌دهد. البته آن هم یکبار راس ساعت 18 قطع می‌شود و کمی بعد دوباره وصل می‌شود.

مسیر خاکی را با ماشین‌های شخصی نیز می‌توان رفت و مسیر سختی ندارد، در صورت توفانی نبودن هوا مسیر مشخص است و فقط در یک دوراهی باید به سمت چپ بروید، در بعضی نقاط نیز بر روی لاستیک‌ها مسیر درست به سمت چاه عروس نوشته شده است.

mhkarami97

این نقاط که به ترتیب آبگیر نمکی و نخلستان بابا پرویز و حوضچه آب شیرین و چاه عروس هستند در نزدیکی هم واقع شده‌اند که در عکس بالا مشاهده می‌کنید.
ما بعد از غروب به آبگیر نمکی رسیدیم که عکس‌های آن را در زیر مشاهده می‌کنید.

mhkarami97

mhkarami97

mhkarami97

بعد از آن نخلستان واقع شده است که دارای اقامت‌گاه برای افراد است که قیمت آن 150 هزار تومان به ازای هر فرد است.
در نزدیکی این محل نیز تلفن همراه خط می‌دهد.

mhkarami97

بعد از آن حوضچه آب شیرین است که محل اقامت ما نیز این منطقه بود.
در نزدیکی این محل نیز فردی خانه دارد که مسئول این حوضچه آن فرد است که ما در زمان رفتن به این محل به او سر زدیم.

در اطراف این برکه آب درخت‌های مختلف وجود دارد که از درخت‌های خشک شده برای درست کردن آتش می‌توانید استفاده کنید.
برای خط دادن آنتن نیز در این نقطه باید بر روی تپه‌ای که در نزدیکی حوضچه وجود دارد بروید.

mhkarami97

از زیبایی‌های این منطقه طلوع ماه بود که به زیبایی این محل افزود.
عکس‌های زیر نیز مربوط به طلوع ماه است.

mhkarami97

mhkarami97

mhkarami97

mhkarami97

برای گرم شدن در شب از ذغال‌های آتش استفاده کردیم و آنها را در زیر چادر ریختیم و روی آن را با شن پوشاندیم.
هوا در زمان رفتن ما به این منطقه که اوایل دی ماه بود در شب سرد بود و حتما باید لباس و تجهیزات مناسب همراه داشته باشید.

mhkarami97

mhkarami97

mhkarami97

mhkarami97

mhkarami97

mhkarami97

mhkarami97

mhkarami97

mhkarami97

mhkarami97

در یک کیلومتری این منطقه رمل‌های شنی وجود دارد که در ادامه عکس‌های آنها را مشاهده می‌کنید.

mhkarami97

mhkarami97

mhkarami97

mhkarami97

mhkarami97

mhkarami97

mhkarami97

mhkarami97

mhkarami97

mhkarami97

mhkarami97



عکس های منطقه
فیلم منطقه



پیمایش شهر زیرزمینی نوش آباد :

جزئیات پیمایش


پیمایش حوضچه آب شیرین تا رمل‌های شنی :

جزئیات پیمایش



شهر زیرزمینی اویی : map location

کویر ابوزیدآباد : map location

حوضچه آب شیرین، چاه عروس، آبگیر نمکی : map location

امتیاز: